Het bijhouden van een logboek van al je klimavonturen is om verschillende redenen belangrijk:

 1. Vaardigheidsontwikkeling en Voortgangsbewaking: Een logboek helpt klimmers om hun vooruitgang over tijd bij te houden. Door de geklommen routes, moeilijkheidsgraden, gebruikte technieken en persoonlijke prestaties te documenteren, kunnen klimmers zien hoe hun vaardigheden zich ontwikkelen. Dit is vooral nuttig om sterke punten en verbeterpunten te identificeren.
 2. Veiligheid en Leren: Klimlogboeken kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor leren en reflectie. Door details over specifieke klimtochten op te nemen, inclusief eventuele uitdagingen of fouten, kunnen klimmers analyseren wat er mis ging en wat goed ging, waardoor ze hun besluitvorming en techniek bij toekomstige klimtochten kunnen verbeteren.
 3. Toekomstige Klimtochten Plannen: Logboeken bieden een verslag van eerdere klimtochten, inclusief routes, omstandigheden en persoonlijke ervaringen. Deze informatie kan van onschatbare waarde zijn bij het plannen van toekomstige klimtochten, omdat het helpt bij het kiezen van geschikte routes op basis van vaardigheidsniveau en gewenste uitdagingen.
 4. Persoonlijke Motivatie en Voldoening: Het bijhouden van een logboek kan een bron van persoonlijke voldoening zijn, als een tastbaar verslag van prestaties en memorabele ervaringen. Het kan ook dienen als een motivatie-instrument, waarbij klimmers worden aangemoedigd om nieuwe doelen te stellen en te bereiken.
 5. Ervaringen Delen: Klimlogboeken kunnen worden gedeeld met anderen, wat inzichten en advies biedt aan medeklimmers. Ze dienen ook als een manier om je ervaringen te communiceren met mensen die niet klimmen, waardoor ze de uitdagingen en vreugden van de sport beter begrijpen.

Voorbeelden van Klimlogboeken:

 1. Basislogboek:
 • Datum: 10 juni 2024
 • Locatie: Red River Gorge, Kentucky
 • Route: “Midnight Lightning” (5.12b)
 • Weer: Zonnig, 24°C
 • Opmerkingen: Succesvol voltooid bij de derde poging. Problemen met het kruispunt bij de overhang, maar een betere voetplaatsing gevonden. Moet werken aan uithoudingsvermogen.

 1. Gedetailleerd Trainingslogboek:
 • Datum: 5 juli 2024
 • Binnen/Buiten: Binnen
 • Klimhal: Boulder Haven
 • Geklommen Routes: 5.10a, 5.10b, 5.11a
 • Trainingsfocus: Greepkracht en dynamische bewegingen
 • Opmerkingen: Verbeterde greepkracht, maar moet werken aan dynamische bewegingen. Nieuwe technieken geprobeerd op de 5.11a die effectief leken.
 1. Expeditielogboek:
 • Datum: 15-20 augustus 2024
 • Locatie: Yosemite National Park, Californië
 • Route: “The Nose” op El Capitan
 • Teamleden: John Doe, Jane Smith
 • Weersomstandigheden: Gevarieerd, meestal helder met wat middagwind
 • Dagelijkse Voortgang: [Details van de klim elke dag, geconfronteerde uitdagingen, details van de kampeerplaats]
 • Samenvatting: Succesvol de top bereikt. Uitdagende weersomstandigheden op dag 3. Uitstekend teamwork en coördinatie. Belangrijke leerervaring – betere voorbereiding nodig op veranderende weersomstandigheden.

Deze voorbeelden illustreren hoe klimlogboeken kunnen variëren van eenvoudige verslagen tot gedetailleerde accounts, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de klimmer.